Najlepszy pasztet jaglano - warzywny

Najlepszy pasztet jaglano – warzywny

Nigdy nie byłam fanką mięsnych pasztetów, właściwie ich nie jadałam, nawet w czasach kiedy jadłam mięso. Za to od kiedy zaczęłam piec pasztety z warzyw: z soczewicy, z cukinii… mogę śmiało powiedzieć że pasztety uwielbiam. A ten, o którym dzisiaj piszę, pasztet jaglano – warzywny jest naprawdę najlepszym, jaki do tej pory udało mi się upiec. Przepis znalazłam na jadlonomia.com, trochę go zmieniłam i wyszło coś fantastycznego! Bardzo dobrze smakuje z dobrym chlebem, np. wieloziarnistym, ale świetny jest też na obiad lub kolację z gotowanymi warzywami.

SKŁADNIKI:

  • 1 i 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 średnie marchewki
  • 2 średnie pietruszki
  • 10 cm białej części pora
  • nieduży kawałek selera
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka mieszanki orzechów laskowych i włoskich
  • 2 łyżki sosu sojowego bezglutenowego
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki lubczyku
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 2 łyżki oleju ryżowego

PRZYGOTOWANIE:

  • W dużym garnku rozgrzałam olej ryżowy i wrzuciłam pokrojonego w plasterki pora. Dodałam ziele angielskie i liście laurowe, smażyłam na małym, mieszając, aż por będzie szklisty.
  • Marchewkę, pietruszkę i seler obieram i trę na grubych oczkach tarki, czosnek obieram i siekam w plasterki
  • Kiedy por jest już zeszklony, wyciągam z garnka liście laurowe i ziele angielskie, a dodaję przygotowane marchewki, pietruszki, seler i czosnek, solę, mieszam, przykrywam pokrywką i duszę na malutkim ogniu ok. 15 min. Jeśli trzeba podlewam trochę wodą, żeby warzywa nie przywarły do dna. Mają się dusić, nie smażyć, a już na pewno nie przypalić 😉
  • Kiedy warzywa są już bardzo miękkie, przekładam je do garnka z kaszą, dodaję oliwę, zmielone lub posiekane orzechy i pozostałe przyprawy i miksuję wszystko blenderem. Nie robiłam tego bardzo dokładnie, bo lubimy kawałki
  • Próbuję odrobinę, ewentualnie jeszcze przyprawiam, przekładam do keksówki i piekę ok 40 min. w piekarniku nagrzanym do 200°C
  • Po upieczeniu zostawiam do ostygnięcia
  • Pasztet jest najlepszy po całej nocy w lodówce – stwierdzone jednogłośnie!
Najlepszy pasztet jaglano - warzywny
Najlepszy pasztet jaglano – warzywny
Najlepszy pasztet jaglano - warzywny
Najlepszy pasztet jaglano – warzywny