Pasztet z cukinii

Pasztet z cukinii

Ten przepis na pasztet z cukinii znalazłam w książce A. Kręglickiej pt.: „Smaki miłości”. Wiedziałam, że będzie mi smakował od kiedy tylko go zobaczyłam. I… nie zawiodłam się. Jest lekki i sycący jednocześnie, jest też bardzo aromatyczny, dzięki dużej ilości świeżych ziół. Poza tym to bardzo wygodne: upieczony pasztet stoi sobie w lodówce, w każdej chwili gotowy do zjedzenia. Wystarczy dorobić do niego miskę zielonej sałaty z winegretem, posypać pestkami i już jemy!

SKŁADNIKI/ 1 keksówka:

  • 3 nieduże cukinie, ok. 500g każda
  • 1 duża marchewka
  • nieduży kawałek selera
  • 2 średnie cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 1/2 szklanki mąki gryczanej lub amarantusowej
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka curry
  • nieduży pęczek natki pietruszki
  • po garstce świeżych ziół: bazylii, oregano, lubczyku, koperku
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  • Rozgrzałam piekarnik do 200°C, keksówkę wyłożyłam papierem do pieczenia.
  • Cukinie obrałam i wykroiłam środki z pestkami. Miąższ starłam na tarce o grubych oczkach, lekko posoliłam i odstawiam na chwilę, żeby puściła sok.
  • Cebulę i czosnek obrałam i posiekałam, podsmażałam na 1/4 szklanki oliwy, do momentu aż były miękkie, popieprzyłam, i odstawiłam na bok, żeby przestygły.
  • Startą cukinię odcisnęłam z soku.
  • W dużej misce wymieszałam dokładnie wszystkie składniki.
  • Przełożyłam masę do przygotowanej keksówki i piekłam w 200°C przez 1 godzinę.
Pasztet z cukinii
Pasztet z cukinii