Pieczarki faszerowane mięsem z rosołu

Pieczarki faszerowane mięsem z rosołu

Nie lubię marnować jedzenia! No bardzo nie lubię… Dlatego dość często wymyślam sposoby na przerobienie czegoś, co „nie jest zbyt chętnie jedzone solo” 🙂 Tak jest z mięsem z rosołu 🍗 i warzywami 🥕zresztą też. Jestem w mojej rodzinie jedyną osobą, która daje radę to zjeść, a nawet więcej: ja lubię gotowane mięso, ale… ile można???


I tu dochodzimy do przełomowego odkrycia: kotleciki mielone z mięsa z rosołu. Pyszne! I nikt nawet nie podejrzewa co jest w środku 😉 A jeśli, tak jak dzisiaj nadzieję to masą pieczarki i upiekę lub usmażę, to już w ogóle jest cudowny obiad. Przy okazji ja nie nie muszę przez kilka dni męczyć to mięso samotnie 🦴👍

Składniki:
✔️ ok. 400 g mięsa z rosołu, bez kości i bez skór
✔️ 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
✔️ 1 łyżka posiekanego koperku
✔️ 1/2 małej cebuli
✔️ 1 ząbek czosnku
✔️ 2 łyżki bułki tartej
✔️ 1 płaska łyżeczka soli
✔️ 1/2 łyżeczki pieprzu
✔️ 1 łyżeczka papryki słodkiej
✔️ 1/2 łyżeczki oregano
✔️ 1 jajko
✔️ ok. 15 niedużych pieczarek

Wykonanie:
✔️ Z pieczarek oderwałam ogonki – kapelusze odłożyłam na bok.
✔️ Wszystkie pozostałe składniki, razem z ogonkami pieczarek, rozdrobniłam w malakserze.
✔️ Kapelusze pieczarek nadziałam gotową masą.
✔️ Piekłam w piekarniku, bez przykrycia, w 180 st. C przez 20 minut.

Zobacz podobne przepisy