Najlepsze kacze piersi

Piersi kaczki – najprościej

Piersi kaczki, przygotowane według dzisiejszego przepisu mają chrupiącą skórkę, są delikatne, soczyste i bardzo smaczne, pomimo tego, że przyprawiam je tylko solą i pieprzem.

Uwielbiałam kaczki, kiedy byłam dzieckiem! Ale tylko te malutkie, żółciutkie, biegające po ogrodzie rodziców.

Później rosły, zamieniały delikatny, żółty puszek na pióra i stawały mi się obojętne, do momentu kiedy „lądowały” na moim talerzu – wtedy moja obojętność przeradzała się w nienawiść! Nie cierpiałam jeść kaczki!

Szyja, którą najczęściej dostawałam była tłusta, a kiedy wyrzucałam całą tą skórkę, to prawie nic nie zostawało. Nogi najczęściej jedli rodzice (mama zawsze mówiła, że nie mogę dostać nogi, bo kaczka miała tylko dwie – trzecia, dla mnie, nie urosła). Mogłam dostać kawałek piersi z rosołu. Kiedyś załamana tą szyją na talerzu, poprosiłam o pierś. Ucieszyłam się, bo wielkość porcji, którą dostałam mi zaimponowała. Pomyślałam nawet, że wyszłam na tym lepiej niż rodzice! Do momentu, kiedy spróbowałam… Matko! Prawie się zadławiłam. To było takie suche i bez smaku, że nie dało się przełknąć. No i sami rozumiecie… poddałam się.

Przez kilkanaście lat nie lubiłam kaczek, i nie rozumiałam jak ludzie mogą to jeść z własnej, nieprzymuszonej woli!!!

Aż do momentu, kiedy odkryłam ten sposób przygotowywania piersi, którym się dzisiaj z Wami podzielę.

Aktualnie uwielbiam małe kaczuszki i duże kaczki, a moja kochana mama obdarowuje mnie pięknymi kaczymi piersiami 🙂

SKŁADNIKI/ 2 porcje:

  • 1 kacza pierś ok. 250-300g
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  • Mięso wyciągnęłam z lodówki i zostawiłam w temperaturze pokojowej ok. 2 godziny wcześniej
  • Piekarnik nagrzałam do 200 stopni C, razem z wstawionym do niego naczyniem żaroodpornym, w którym będę dopiekać kaczkę
  • Skórę na kaczej piersi ponacinałam w kratkę, doprawiłam solą i grubo zmielonym pieprzem
  • Położyłam pierś, skórą do dołu, na zimnej (to ważne!) patelni z grubym dnem i postawiłam patelnię na ogniu, pozwalając żeby skóra z piersi powoli się wytapiała. Trwa to ok. 15 minut.
  • Następnie przełożyłam pierś kaczki na drugą stronę i smażyłam jeszcze ok. 3 minut
  • Po tym czasie włożyłam kaczkę do nagrzanego w piekarniku naczynia żaroodpornego (skórą do dołu), i piekłam jeszcze 7 minut.
  • Po tym czasie kaczka jest gotowa. Trzeba ją wyjąć i pozwolić jej „odpocząć” ok. 5 minut, zanim zaczniemy kroić. W przeciwnym razie soki wypłyną, a tego przecież nie chcemy 😉

Kaczkę podałam z obłędną sałatką z sosem truskawkowym.

Najlepsze kacze piersi
Najprostsza metoda na kacze piersi
Najlepsze kacze piersi
Pierś z kaczki – najlepsza
Najlepsze kacze piersi
Pierś z kaczki z obłędną sałatką z sosem truskawkowym

Zobacz podobne przepisy