Placki z cukinii, łatwe

Placki z cukinii

Placki z cukinii pojawiają się bardzo często na naszym stole. Obok potrawki z cukinii, jest to jedno z moich ulubionych, 15 – minutowych dań, które zawsze są bardzo chętnie zjadane. Młodych cukiń nie obieram ze skórki, natomiast większe, kiedy skórka jest już twardsza, trzeba obrać. Jak zwykle te młode, ze skórką są najsmaczniejsze i najładniej wyglądają. Bardzo ważne jest, aby przygotowaną masę na placki od razu smażyć. Kiedy się zostawi startą cukinię, na dodatek posoloną, zacznie puszczać sok i ciemnieć. Placki się wtedy rozpadają, pryskają i ogólnie rzecz biorąc nie udają się. Usmażone od razu po przygotowaniu są chrupiące na zewnątrz i jędrne w środku. Dzisiaj przedstawiam wersję najprostszą, podstawową. Czasem urozmaicam je ziołami i innymi dodatkami, ale jednak opcja bez dodatków pojawia się najczęściej. Do placków z cukinii polecam sos pomidorowy, który świetnie tutaj pasuje.

SKŁADNIKI/ 3 porcje (ok. 20 placuszków):

  • 1 cukinia ok. 0,5kg
  • 1/2 małej cebuli
  • 2 łyżki mąki gryczanej
  • 1 jajko
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • olej ryżowy do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

  • Cukinię ścieram na tarce, na grubych oczkach.
  • Cebulę ścieram na drobnych oczkach tarki, dodaję do cukinii.
  • Dodaję mąkę wymieszaną z solą i rozmieszane widelcem w miseczce jajko.
  • Mieszam wszystko razem.
  • Na patelni rozgrzewam olej i smażę na nim kolejno placki.
  • Podaję z sosem pomidorowym lub czosnkowym, lub jako dodatek do dań głównych.
Placki z cukinii, łatwe
Placki z cukinii
Placki z cukinii, najłatwiejsze
Placki z cukinii, łatwe
Placki z cukinii, łatwe
Placki z cukinii, najprostsze
Placki z cukinii, łatwe
Placki z cukinii