Placki jaglane z quinoa

Placki z kaszy jaglanej i quinoa

Dziś kolejna wersja zdrowych placków. Tym razem połowę kaszy jaglanej zastąpiłam komosą ryżową (quinoa), dodałam też do nich jabłko. Placki z kaszy jaglanej i quinoa, wyszły bardzo smaczne, cieniutkie. Usmażyłam je na suchej patelni. Quinoa (czyli komosa ryżowa) jest bezglutenowa i zasadowa, zawiera bardzo dużo białka, oraz manganu, magnezu, wapnia, żelaza, miedzi i fosforu, witaminy E. Quinoa jest też bogata w zdrowe tłuszcze, między innymi te z grupy omega-3. Ja bardzo lubię jej lekko orzechowy smak. Większość placków zjedliśmy bez dodatków, część z powidełami śliwkowymi.

SKŁADNIKI/ 30 małych placków:

  • 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki ugotowanej i wystudzonej quinoa
  • 1 jajko
  • 1 nieduże jabłko
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • odrobina masła klarowanego

PRZYGOTOWANIE:

  • Jabłko obieram i kroję na mniejsze kawałki
  • Wszystkie składniki (oprócz masła) przekładam do naczynia i blenduję
  • Jeżeli masa jest bardzo gęsta dolewam odrobinę wody
  • Rozgrzewam patelnię, smaruję masłem klarowanym i smażę nieduże placki
  • Masłem smaruję patelnię tylko za pierwszym razem, kolejne porcje wykładam na suchą patelnię
  • Placki smażę małe i cienkie, po prostu „podsuszam” ciasto na patelni
Placki jaglane z quinoa
Placki jaglane z quinoa