Chałka makowa, to nie jest makowiec, to jest nadal chałka 😀 Tyle że nie taka zwykła. W środku jest nadzienie makowe, a właściwie tylko lekko słodki mak. Zmielony, sparzony i posłodzony.
Czytaj dalej Chałka makowaBułki śniadaniowe z jogurtem
Bułki śniadaniowe z jogurtem, to „zwykłe”, neutralne w smaku bułeczki. Nie słodkie, i nie deserowe….
To jest tak łatwy przepis, że po prostu musicie upiec te bułeczki! Ułatwiam sobie życie i przygotowuję ciasto wieczorem, rano tylko formuję bułeczki, zostawiam do wyrośnięcia i piekę. W sumie rano potrzebna jest 1 godzina, żeby wyciągnąć z pieca gorące, chrupiące bułeczki! No i ten zapach o poranku… 🙂
Czytaj dalej Bułki śniadaniowe z jogurtemWarzywa korzeniowe pieczone z imbirem
Warzywa korzeniowe pieczone z imbirem, czosnkiem i miodem zawsze są w naszym domu chętnie zjadane. Świetnie smakują to tak po prostu przegryzane jako przekąska, lub jako ciepła kolacja, dodatek do obiadu, albo jako składnik sałatki.
Sos winegret
Sos pomidorowy z warzyw z rosołu
Bardzo nie lubię wyrzucać jedzenia! Sos pomidorowy z warzyw z rosołu powstał właśnie dlatego: bo szkoda mi było ciągle je wyrzucać. Jest trochę zmodyfikowaną wersją pasty pomidorowej z suszonymi pomidorami. Oba są bardzo dobre. Tym razem dokładniej spisałam prorcje. Czytaj dalej Sos pomidorowy z warzyw z rosołu
Pasta z fasoli adzuki i mungo
Pasta z fasoli adzuki i mungo jest bardzo szybka do zrobienia, bardzo zdrowa i bardzo smaczna.
Obie te fasole mają dużo zalet. Czytaj dalej Pasta z fasoli adzuki i mungo
Mleko jaglane
Kolejny nasz przebój śniadaniowy! Mleko jaglane, delikatnie kokosowe, troszkę słodkie dzięki nerkowcom i daktylom. Oczywiście w ogóle nie przypomina w smaku mleka krowiego…, jest zupełnie inne, trudno go opisać. Czytaj dalej Mleko jaglane
Zakwas buraczany
Pijecie zakwas buraczany? Oczywiście można, a nawet trzeba, dodać go do barszczu, ale bardzo dobry i zdrowy jest pity ot tak, po prostu, do szklanki i pijemy. Przygotowanie zakwasu w domu jest łatwe i szybkie. Czytaj dalej Zakwas buraczany
Pasta pomidorowa z warzyw z rosołu z suszonymi pomidorami
Uff, ulżyło mi! Bardzo nie lubię kiedy coś się marnuje, a do tej pory zawsze wyrzucałam warzywa z rosołu. Ale od niedawna to się zmieniło! Pasta pomidorowa z tego przepisu jest świetna. Smakuje nawet tym, którzy twierdzą, że nie lubią ugotowanych warzyw. Czytaj dalej Pasta pomidorowa z warzyw z rosołu z suszonymi pomidorami
Chleb wieloziarnisty
Ten chleb jest tak łatwy i szybki do zrobienia, że ostatnio piekę go co kilka dni. Nie wymaga długiego wyrabiania ani wyrastania. Chleb wieloziarnisty piekę, używając czterech rodzajów mąk. Metodą prób i błędów znalazłam kombinację mąk, pasującą nam wszystkim. Czytaj dalej Chleb wieloziarnisty