Pulpety jaglane z musem z kalarepki

Pulpety jaglane z musem z kalarepki

Lekki wiosenny obiad lub kolacja. Delikatne pulpety jaglane z musem z kalarepki, z duszonymi warzywami, z dużą ilością koperku i sałatą lub inną surówką.Pulpeciki, to kasza jaglana z duszonymi warzywami. Są bardzo delikatne, nie smażone, nie pieczone, nie panierowane. Po prostu delikatne, małe kuleczki polane koperkowym musem z kalarepy.

SKŁADNIKI/ 3 porcje:

  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 por
  • 1 duża pietruszka
  • 1 średnia marchewka
  • kawałek selera
  • pęczek koperku
  • 1 duża kalarepa
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżka naturalnej jarzynki
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  • Pora przekroiłam wzdłuż, następnie posiekałam, marchewkę, pietruszkę i seler starłam na tarce, na grubych oczkach.
  • W garnku rozgrzałam masło klarowane, dodałam do niego warzywa, lekko posoliłam i podsmażyłam przez kilka minut.
  • Jeśli warzywa przywierają do garnka podlewam je niewielką ilością wody,  i duszę aż warzywa będą miękkie.
  • W międzyczasie do niewielkiego garnka pokroiłam drobno kalarepkę, zalałam wodą tak, aby była prawie przykryta i gotowałam ok. 15 minut, aż kalarepka będzie miękka. Dodałam do niej trochę koperku i troszkę soli i zmiksowałam blenderem na mus.
  • Do uduszonych warzyw dodałam ugotowaną kaszę jaglaną (najlepiej jeszcze ciepłą) i wymieszałam wszystko razem.
  • Doprawiłam do smak, formowałam średniej wielkości kulki i ukłożyłam na talerzu.
  • Polałam musem z kalarepki, podałam z sałatą z winegretem.
Pulpety jaglane z musem z kalarepki
Pulpety jaglane z musem z kalarepki