Puszysty mus z kaszy gryczanej

Puszysty mus z kaszy gryczanej

Kolejny deser, lub śniadanie na upały. Sezamowo – kakaowy puszysty mus z kaszy gryczanej, truskawki i morele. Czasem trzeba odpocząć od jaglanej… Kasza gryczana na słodko też jest bardzo dobra, szczególnie niepalona, tzw. biała. Jest łagodniejsza od prażonej, nie ma tego mocnego, gryczanego smaku. Mus przyjemnie się je, kiedy postoi w lodówce. Miło jest, kiedy desery są bez cukru i zbędnych dodatków. Warto poświęcić 10 minut na przygotowanie.

SKŁADNIKI/ 2-3 porcje:

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej
  • 2 łyżki sezamu
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka kakao
  • 1 szklanka truskawek
  • 3 dojrzałe morele

PRZYGOTOWANIE:

  • Sezam prażyłam przez chwilkę na suchej patelni.
  • Kaszę gryczaną zblendowałam z miodem, sezamem i 1/2 szklanki wody, na puszysty mus.
  • Pół musu przełożyłam do innego pojemnika, dodałam kakao i 1 łyżkę wody i ponownie zblendowałam.
  • Truskawki i morele zblendowałam w osobnych miseczkach.
  • W wysokich szklankach ułożyłam warstwy: sezamowa, morele, kakaowa, truskawki.
Puszysty mus z kaszy gryczanej
Puszysty mus z kaszy gryczanej z morelami i truskawkami
Puszysty mus z kaszy gryczanej
Puszysty mus z kaszy gryczanej