Risotto z suszonymi grzybami i pieczarkami

Risotto z pieczarkami i suszonymi grzybami

Risotto z pieczarkami i suszonymi grzybami, to super danie. Nie wymaga skomplikowanych składników, a efekt jest bardzo smaczny i wykwintny. Właściwie jest to dla mnie danie awaryjne: ryż i suszone grzyby zawsze mam w domu, wystarczy dokupić pieczarki i już mogę stać i mieszać i dolewać, i stać i mieszać i dolewać, i stać… Ale warto.

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka ryżu arborio
  • 1/2 średniej cebuli
  • 200g pieczarek
  • 10 sztuk suszonych grzybów
  • 2 szklanki bulionu
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka soli
  • natka pietruszki do posypania

PRZYGOTOWANIE:

  • Suszone grzyby zalałam 1 szklanką zimnej wody, przynajmniej na 30 minut, najlepiej na całą noc.
  • Cebulę posiekałam w drobną kosteczkę, pieczarki oczyściłam i pokroiłam na średnie kawałki. Grzyby suszone wyłowiłam z wody (wody nie wylewam) i też pokroiłam na niezbyt małe kawałki.
  • W szerokim rondlu rozgrzałam masło klarowane, wrzuciłam cebulę i suchy ryż i smażyłam chwilę, aż ryż stał się przeźroczysty.
  • Wtedy do garnka wlałam 1/2 szklanki bulionu i mieszałam, aż ryż wszystko wchłonie, wlałam 1/2 szklanki wody z moczenia grzybów i znowu mieszałam, znowu wlałam bulion i mieszałam, dorzuciłam pieczarki i mieszałam delikatnie. Dodałam sól, tymianek i majeranek, dolałam bulion i mieszałam, i tak aż bulion się skończył.
  • Ryż powinien być leciutko twardawy w środku, tak minimalnie. Jeśli płyny mi się skończyły, a ryż jest za twardy, dolewam jeszcze trochę wody.
  • Kiedy risotto jest gotowe, doprawiłam jeszcze ostatecznie, popieprzyłam i posypałam natką pietruszki.
Risotto z suszonymi grzybami i pieczarkami
Risotto z suszonymi grzybami i pieczarkami
Risotto z suszonymi grzybami i pieczarkami
Risotto z suszonymi grzybami i pieczarkami