Roladki schabowe z cukinią i suszonymi pomidorami

Roladki schabowe z cukinią

Zamiast zwykłego kotleta proponuję zrobić roladki z nadzieniem z cukinii i suszonych pomidorów, w panierce z mąki amarantusowej. Mięso jest soczyste, wnętrze ziołowe, a panierka chrupiąca, chociaż nie użyłam bułki tartej. Smakują naprawdę bardzo dobrze, i całkiem szybko się je robi. Podane z surówką będą pysznym obiadem lub kolacją.

SKŁADNIKI/ 4 porcje:

  • 4 plastry schabu
  • 1 mała cukinia
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 4 suszone pomidory
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  • Na każdy kotlet położyłam woreczek foliowy i rozbiłam je tłuczkiem.
  • Posoliłam i pieprzyłam lekko każdy kawałek z obu stron.
  • Cebulę posiekałam w kosteczkę, czosnek posiekałam drobniutko, cukinię starłam na tarce, na grubych oczkach.
  • Na patelni rozgrzałam 1 łyżkę masła klarowanego, zeszkliłam na nim cebulę, dodałam cukinię i odparowałam na małym ogniu.
  • Następnie dodałam zioła i czosnek, lekko posoliłam i popieprzyłam.
  • Zostawiłam farsz do przestygnięcia.
  • Następnie nałożyłam farsz na rozbite kotlety, na środku położyłam po jednym posiekanym, suszonym pomidorze, i zwinęłam roladki. Związałam nitką.
  • Odkłożyłam roladki do lodówki na 1 godzinę.
  • Po tym czasie obtoczyłam je w mące amarantusowej i smażyłam na maśle klarowanym.
  • Podałam z sałatką.
Roladki schabowe z cukinią i suszonymi pomidorami
Roladki schabowe z cukinią i suszonymi pomidorami
Roladki schabowe z cukinią i suszonymi pomidorami
Roladki schabowe z cukinią i suszonymi pomidorami