Roladki z kurczaka ze szparagami

Roladki z kurczaka ze szparagami

Dziś u nas roladki z kurczaka ze szparagami. Bardzo fajny pomysł na grila, tylko wtedy trzeba ochronić główki szparagów folią aluminiową, żeby się nie spiekły. Ja przygotowałam je tym razem w domu, na zwykłej patelni. Czasem piekę je też w piekarniku. Każdy z tych sposobów jest dobry. 

SKŁADNIKI/ 3 porcje:

  • 12 sztuk zielonych szparagów
  • 1 pierś z kurczaka (ok. 250 – 300 g)
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • ok. 1/4 łyżeczki soli

WYKONANIE:

  • Szparagi opłukałam, odłamałam grube, zdrewniałe końcówki, i wrzuciłam na odsłony wrzątek na ok. 2 minuty.
  • Pierś kurczaka pokroiłam na 3 podłużne filety, każdy z nich lekko rozbiłam tłuczkiem. Powinny być niezbyt grube, maksymalnie 1 cm.
  • Oliwę wymieszałam z miodem, sokiem z cytryny i solą.
  • Każdy kawałek kurczaka posmarowałam mieszanką oliwy, miodu i soku.
  • Na każdej części kurczaka ułożyłam po 3 szparagi, i owinęłam mięso wokół nich.
  • Rozgrzałam patelnię z nieprzywierającym dnem i smażyłam na niej roladki, aż będą rumiane, po ok. 5-7 minut z każdej strony. Jeśli kurczak jest dość gruby, to jeszcze przykrywam patelnię pokrywką i czekam dodatkowe 5 minut, żeby na pewno był usmażony w środku.
  • Podałam z makaronem sojowym, pieczarkami i rzodkiewką.
Kurczak ze szparagami
Roladki z kurczaka

Zobacz podobne przepisy