Sałatka z miodowym winegretem

Sałatka z kaszą quinoa, szparagami, rzodkiewką i miodowym winegretem

Ta sałatka z quinoa, szparagami, rzodkiewką i innymi dobrociami, jest jedną z naszych ulubionych. Sałatki są bardzo wygodnym rozwiązaniem. Dość szybko się je przygotowuje, można dorzucić to co lubimy, lub to co akurat mamy w kuchni.

W sezonie szparagowym dzisiejsza sałatka pojawia się u nas bardzo często. Pyszny sos musztardowy-miodowy kasza, szparagi i chrupiące warzywa – tego mi było trzeba ☺️

SKŁDNIKI/ 2 porcje:

  • 1/2 szklanki kaszy quinoa
  • 6 zielonych szparagów
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 6 rzodkiewek
  • 4 małe ogórki gruntowe
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 3 łyżki oleju lnianego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżki słonecznika
  • 1 łyżka czarnego sezamu
  • 1 łyżka białego sezamu

WYKONANIE:

  • Kaszę włożyłam do garnka, zalałam 1 szklanką wrzątku i gotowałam pod przykryciem, na małym ogniu ok. 15 minut.
  • W osobnym garnku ugotowałam szparagi: odłamałam twarde końcówki, włożyłam szparagi do gotującej się, lekko osolonej wody i gotowałam 7 minut. Ugotowane szparagi przełożyłam do naczynia z zimną wodą.
  • Ogórki i rzodkiewki umyłam i pokroiłam w plasterki a paprykę w kosteczkę.
  • Na talerzach ułożyłam po 3 szparagi, wyłożyłam po połowie kaszy i pokrojonych warzyw
  • Wymieszałam oliwę z sokiem z cytryny, roztartym czosnkiem, miodem i musztardą.
  • Każdą z porcji polałam połową sosu i posypałam ziarnami i szczypiorkiem.
Sałatka z miodowym winegretem
Sałatka z quinoa, szparagami, rzodkiewkami i ogórkami
Sałatka z miodowym winegretem
Sałatka z miodowym winegretem

Zobacz podobne przepisy