Ta sałatka z quinoa, szparagami, rzodkiewką i innymi dobrociami, jest jedną z naszych ulubionych. Sałatki są bardzo wygodnym rozwiązaniem. Dość szybko się je przygotowuje, można dorzucić to co lubimy, lub to co akurat mamy w kuchni.
W sezonie szparagowym dzisiejsza sałatka pojawia się u nas bardzo często. Pyszny sos musztardowy-miodowy kasza, szparagi i chrupiące warzywa – tego mi było trzeba ☺️
SKŁDNIKI/ 2 porcje:
- 1/2 szklanki kaszy quinoa
- 6 zielonych szparagów
- 1/2 czerwonej papryki
- 6 rzodkiewek
- 4 małe ogórki gruntowe
- 4 łyżki posiekanego szczypiorku
- 3 łyżki oleju lnianego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 ząbka czosnku
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- 1/2 łyżeczki miodu
- 2 łyżki słonecznika
- 1 łyżka czarnego sezamu
- 1 łyżka białego sezamu
WYKONANIE:
- Kaszę włożyłam do garnka, zalałam 1 szklanką wrzątku i gotowałam pod przykryciem, na małym ogniu ok. 15 minut.
- W osobnym garnku ugotowałam szparagi: odłamałam twarde końcówki, włożyłam szparagi do gotującej się, lekko osolonej wody i gotowałam 7 minut. Ugotowane szparagi przełożyłam do naczynia z zimną wodą.
- Ogórki i rzodkiewki umyłam i pokroiłam w plasterki a paprykę w kosteczkę.
- Na talerzach ułożyłam po 3 szparagi, wyłożyłam po połowie kaszy i pokrojonych warzyw
- Wymieszałam oliwę z sokiem z cytryny, roztartym czosnkiem, miodem i musztardą.
- Każdą z porcji polałam połową sosu i posypałam ziarnami i szczypiorkiem.

