Sałatka z pieczonego kalafiora i quinoa

Sałatka z pieczonego kalafiora i quinoa

Pieczony kalafior jest niesamowity! Zupełnie inny od gotowanego. Ma zaskakujący, bo ORZECHOWY posmak! Sałatka z pieczonego kalafiora i quinoa, to istna eksplozja smaku. Kiedy do upieczonego kalafiora dodamy, również lekko orzechową quinoę, migdały lub orzechy i przyprawimy kminem, kardamonem, cynamonem, chili… powstaje coś niesamowitego, przynajmniej naszym zdaniem.

SKŁADNIKI:

  • 1 kalafior
  • 1/3 szklanki quinoa
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/8 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
  • szczypta chili
  • 1 płaska łyżeczki soli
  • 3 łyżki oleju lnianego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1/3 szklanki sezamu
  • 1/4 szklanki płatków migdałów
  • 1/4 szklanki suszonej żurawiny

PRZYGOTOWANIE:

  • Piekarnik nagrzałam do 200°C.
  • Kalafiora umyłem, podzieliłam na średniej wielkości różyczki, ułożyłam na blaszce i piekłam w piekarniku 30 minut. W trakcie pieczenia obracałam różyczki kilka razy. Kalafior powinien się upiec ale nie przypalić, trzeba go więc obserwować.
  • Komosę ryżową (quinoa) zalałam 2/3 szklanki wrzątku i gotowałam na małym ogniu pod przykryciem 15 minut. Po ugotowaniu zostawiłam do ostudzenia.
  • Żurawinę zalałam wrzątkiem i odstawiłam na 15 minut.
  • Upieczonego kalafiora odłożyłam żeby przestygł, a następnie starłam na tarce, na grubych oczkach.
  • Sezam i płatki migdałów podprażyłam na suchej patelni.
  • Natkę pietruszki posiekałam.
  • W misce wymieszałam wszystkie składniki, zostawiając trochę sezamu i płatków do posypania.
  • Sałatka z pieczonego kalafiora i quinoa smakuje najlepiej, kiedy postoi kilka godzin w lodówce.
Sałatka z pieczonego kalafiora i quinoa
Sałatka z pieczonego kalafiora i quinoa
Sałatka z pieczonego kalafiora i quinoa
Sałatka z pieczonego kalafiora i quinoa