Sałatka z pieczonymi warzywami, kaczką i rabarbarem… Rukola i pieczone warzywa – to takie proste i takie oczywiste, dodatek pieczonej piersi kaczki też nie jest niczym szczególnym, ale rabarbar? W sałatce? Właśnie tak!
Okazuje się, że rabarbar pasuje nie tylko do ciast i kompotów. Idealnie komponuje się też z warzywami. O sałatce z pieczonymi warzywami pisałam już przy okazji tego wpisu: warzywa korzeniowe pieczone z imbirem, ale powiem Wam, że rabarbar w sałatce to moje tegoroczne, wiosenne odkrycie!
SKŁADNIKI/ 2 porcje:
- 2 garście rukoli
- pieczone warzywa z tego przepisu
- kawałek piersi kaczki z tego przepisu
- kawałek sera pleśniowego, np. camembert
- 1 laska rabarbaru
- 1 łyżka masła klarowanego
- 2 łyżki sezamu
SOS:
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki miodu
- 1/2 łyżeczki soli
- świeżo zmielony pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Sezam podprażyłam na suchej patelni, przełożyłam do miseczki
- Rabarbar umyłam i pokroiłam na 3-5mm plasterki. Młodego rabarbaru nie obieram, ma miękką skórkę
- Na patelnię włożyłam masło klarowane i podsmażyłam na nim rabarbar, aż zrobił się lekko rumiany. Przełożyłam na drugą stronę i też króciutko podsmażyłam
- Rukolę umyłam, osuszyłam i ułożyłam na talerzach
- Na rukoli rozłożyłam upieczone warzywa, rabarbar, pokrojoną w cienkie plasterki kaczkę, i porwany na kawałki ser
- Wszystkie składniki sosu włożyłam do miseczki i wymieszałam
- Sałatkę polałam sosem i posypałam prażonym sezamem


