Sałatka z pieczonymi warzywami

Sałatka z pieczonymi warzywami, kaczką i rabarbarem

Sałatka z pieczonymi warzywami, kaczką i rabarbarem… Rukola i pieczone warzywa – to takie proste i takie oczywiste, dodatek pieczonej piersi kaczki też nie jest niczym szczególnym, ale rabarbar? W sałatce? Właśnie tak!

Okazuje się, że rabarbar pasuje nie tylko do ciast i kompotów. Idealnie komponuje się też z warzywami. O sałatce z pieczonymi warzywami pisałam już przy okazji tego wpisu: warzywa korzeniowe pieczone z imbirem, ale powiem Wam, że rabarbar w sałatce to moje tegoroczne, wiosenne odkrycie!

SKŁADNIKI/ 2 porcje:

  • 2 garście rukoli
  • pieczone warzywa z tego przepisu
  • kawałek piersi kaczki z tego przepisu
  • kawałek sera pleśniowego, np. camembert
  • 1 laska rabarbaru
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2 łyżki sezamu

SOS:

  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • świeżo zmielony pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  • Sezam podprażyłam na suchej patelni, przełożyłam do miseczki
  • Rabarbar umyłam i pokroiłam na 3-5mm plasterki. Młodego rabarbaru nie obieram, ma miękką skórkę
  • Na patelnię włożyłam masło klarowane i podsmażyłam na nim rabarbar, aż zrobił się lekko rumiany. Przełożyłam na drugą stronę i też króciutko podsmażyłam
  • Rukolę umyłam, osuszyłam i ułożyłam na talerzach
  • Na rukoli rozłożyłam upieczone warzywa, rabarbar, pokrojoną w cienkie plasterki kaczkę, i porwany na kawałki ser
  • Wszystkie składniki sosu włożyłam do miseczki i wymieszałam
  • Sałatkę polałam sosem i posypałam prażonym sezamem
Sałatka z pieczonymi warzywami
Sałatka z pieczonymi warzywami z rabarbarem i piersiami kaczki
Sałatka z pieczonymi warzywami
Sałatka z pieczonymi warzywami z rabarbarem i piersiami kaczki
Sałatka z pieczonymi warzywami
Sałatka z pieczonymi warzywami z rabarbarem i piersiami kaczki

Zobacz podobne przepisy