Bardzo dobra i szybka do przygotowania sałatka z kaszy quinoa, z brokułem, jajkiem i sosem winegret. Świetnie smakuje na ciepło i na zimno. Jest bardzo dobrym pomysłem na obiad lub na kolację. Rzodkiewki są teraz tak pyszne, że jemy je prawie codziennie. Bardzo lubimy połączenie chrupiących rzodkiewek z ugotowaną kaszą, jędrnym brokułem, serem kozim i czarnuszką. Warto od razu zrobić więcej sałatki, część zjeść, a część schować do lodówki.
Polecam również pyszną sałatkę z pieczonego kalafiora i quinoa.
SKŁADNIKI/ 2 porcje:
- 3/4 szklanki quinoa (komosy ryżowej)
- 1/2 brokuła
- 1/2 pęczka rzodkiewki
- 2 jajka
- kawałek sera koziego
- 3 łyżki sosu winegret z tego przepisu
- szczypiorek i czarnuszka
PRZYGOTOWANIE:
- Quinoa przepłukałam na sitku, zalałam 1,5 szklanki wrzątku i gotowałam 15 minut na małym ogniu.
- Brokuła podzieliłam na różyczki i gotowałam na parze ok. 7 minut – ma być jędrny i lekko chrupiący.
- Jajka włożyłam do wrzątku i gotowałam 5 minut i 30 sekund. Po tym czasie włożyłam do zimnej wody.
- Na talerzu ułożyłam ugotowaną kaszę quinoa, brokuła, rzodkiewki, jako i ser kozi. Posypałam szczypiorkiem i czarnuszką, polałam sosem winegret z tego przepisu.

