Sałatka z soczewicy i tuńczyka

Sałatka z soczewicy i tuńczyka

Sycąca, białkowa sałatka z soczewicy i tuńczyka, z kiszonym ogórkiem i jajkiem, to idealna kolacja dla tych, którzy chcą zrzucić troszkę kilogramów. Sałatkę jemy zimną, więc świetnie się nadaje żeby ją zabrać do pracy czy w podróż.

SKŁADNIKI:

  • 3/4 szklanki soczewicy zielonej
  • 1 duży ogórek kiszony
  • 1 średnia cebula
  • 150g tuńczyka (najlepiej ze słoika)
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki oleju lnianego
  • 3 jajka

PRZYGOTOWANIE:

  • Soczewicę ugotowałam na małym ogniu, pod przykryciem 30 minut. Odcedziłam i zostawiłam do przestygnięcia.
  • Jajka gotowałam 5 minut – wtedy żółtko jest lekko płynne. Ugotowane jajka zalałam zimną wodą.
  • Cebulę i ogórka pokroiłam w drobną kostkę.
  • W dość dużej misce wymieszałam cebulę, ogórka, soczewicę, dodałam olej lniany, posiekany szczypiorek, koperek, natkę pietruszki, przyprawiłam solą i pieprzem. Składniki wymieszałam.
  • Dodałam tuńczyka odsączonego z zalewy, ale nie rozdrabniałam go za bardzo (lubię, kiedy są takie grubsze kawałki) i wymieszałam delikatnie.
  • Podałam z pomidorem i jajkiem.
Sałatka z soczewicy i tuńczyka
Sałatka z soczewicy i tuńczyka