Sos do sałatki z pastą Tahini

Sos do sałatki z pastą Tahini

Ostatnio usłyszałam jak Agnieszka Maciąg opowiada o sosie do sałatki z pastą Tahini właśnie. Zaciekawiło mnie to bardzo, zrobiłam i zachwyciłam się! Sos do sałatki z pastą Tahini jest nieprzeciętny. Uwierzcie mi: najzwyklejsza sałata polana tym sosem smakuje jak królewskie danie. Tahini to pasta zrobiona ze zmielonych ziaren sezamu i oleju sezamowego, bardzo smaczna i bardzo zdrowa. Dodaje się ją do hummusu, ale można wyczarować z niej sporo innych smakołyków.

Sezam jest bardzo zdrowy, obok innych pestek stanowi istotny składnik dobrze zbilansowanej diety. Zawiera silne przeciwutleniacze, które zapobiegają uszkodzeniom naszych organów wewnętrznych i są bezcenne w profilaktyce raka, ma też bardzo dużo wapnia, sporo magnezu, żelaza, fosforu, cynku, manganu i selenu, oraz witamin A, E, B1, B2 i PP. Cała ta dobroć jest łatwiej przyswajalna kiedy ziarna są zmielone, dlatego olej sezamowy lub Tahini właśnie to lepsze rozwiązanie niż ziarenka sezamu zjadane w całości.

Ja uwielbiam dodać do Tahini miód, słonecznik i prażone pestki dyni. Mieszam, zakręcam słoiczek, wkładam do lodówki i wyjadam po łyżeczce…

SKŁADNIKI:

  • 1 łyżka pasty Tahini
  • 2 łyżki oleju lnianego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 łyżek wody źródlanej
  • sól do smaku, ok. 1/2 łyżeczki

PRZYGOTOWANIE:

  • Wszystkie składniki poza wodą zblendowałam na gładki sos.
  • Następnie wlałam zimną wodę i znowu zmiksowałam. I sos gotowy!
  • Sos w zakręconym słoiczku trzymam w lodówce do 3 dni.
Sos do sałatki z pastą Tahini
Sos do sałatki z pastą Tahini
Sos do sałatki z pastą Tahini
Sos do sałatki z pastą Tahini