Sos pieczarkowy z mlekiem kokosowym

Sos pieczarkowy z mleczkiem kokosowym i szczypiorkiem

Do klusek śląskich, kopytek, ziemniaków, makaronów i większości mięs… Sos pieczarkowy pasuje prawie do wszystkiego.

Czasem robię sos bez „białych” dodatków. Ale dużo bardziej smakuje nam taki jak dzisiaj: z mleczkiem kokosowym albo z prawdziwą śmietaną i ze szczypiorkiem. Bardzo lubię, kiedy do sosu pieczarkowego dodany jest posiekany szczypiorek. To dość nietypowe połączenie, ale moim zdaniem sos pieczarkowy z  dodatkiem szczypiorku ma dużo ciekawszy smak, i ładniej wygląda.

SKŁADNIKI/ 2 porcje:

  • 300g pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżeczka mąki gryczanej jasnej
  • 100 ml mleczka kokosowego lub prawdziwej śmietany 30%
  • sól, pieprz
  • szczypiorek

PRZYGOTOWANIE:

  • Cebulę pokroiłam w drobną kosteczkę, czosnek posiekałam bardzo drobno, pieczarki pokroiłam w plasterki.
  • Na patelni lekko rozgrzałam masło, dodałam cebulę i czosnek, i smażyłam na ogniu mieszając, aż warzywa się zeszklą. Nie powinny się zarumienić.
  • Dodałam pokrojone pieczarki i smażyłam mieszając od czasu do czasu, do momentu, aż woda odparuje a pieczarki się przyrumienią. Zmniejszyłam ogień na minimalny.
  • Dodałam ok. 1/2 łyżeczki soli i 1 łyżeczkę mąki gryczanej. Wymieszałam delikatnie, żeby mąka dokładnie rozprowadziła się na pieczarkach, ale tak, aby ich nie połamać.
  • Dodałam mleczko kokosowe (w wersji ze śmietaną dodaję śmietanę), i 1/2 szklanki wody.
  • Ciągle mieszając zagotowałam wszystko, doprawiła do smaku solą i pieprzem, i zdjęłam z gazu.
  • Posypałam szczypiorkiem i lekko wymieszałam.
Sos pieczarkowy z mleczkiem kokosowym lub śmietaną
Sos pieczarkowy z mlekiem kokosowym
Sos pieczarkowy z mlekiem kokosowym i szczypiorkiem
Sos pieczarkowy z mleczkiem kokosowym lub śmietaną oraz ze szczypiorkiem