Sos pomidorowy z warzyw z rosołu

Ciąg dalszy domowego recyklingu. Tym razem przepyszny sos pomidorowy 🍅 z warzyw z rosołu 🥕 Wiem, że trudno uwierzyć w to że jest pyszny. Po prostu trzeba spróbować!

Zrobienie tego sosu zajmuje tylko kilka chwil, a jeść go można ze wszystkim: z makaronem 🍝, z ryżem 🍚, z ziemniakami 🥔, a nawet jako pastę do chleba lub dip do warzyw. Do dzieła!

Składniki:
✔️ ok. 4 szklanki warzyw z rosołu (marchewki, pietruszki, trochę selera)
✔️ 1/2 średniej cebuli
✔️ 1 ząbek czosnku
✔️ 1 łyżeczka miodu
✔️ 2 łyżeczki sosu sojowego tamari
✔️ 3 łyżki koncentratu pomidorowego
✔️ garść świeżej bazylii
✔️ 3 łyżki oliwy

Wykonanie:

  • Na patelni rozgrzewam 1 łyżkę oliwy i wrzucam posiekaną w kostkę cebulę. Nie ma znaczenia, jak jest pokrojona, później i tak wszystko zmiksuję.
  • Szklę cebulę przez chwilkę – powinna zmięknąć, ale nie rumienić się.
  • Wszystkie pozostałe składniki wkładam do miski, dodaję cebulę i miksuję.
  • Próbuję i przyprawiam do smaku.

Prościej nie można… No chyba że gotowy ze słoika 😜

My jedliśmy tym razem z makaronem i kotlecikami z mięsa z rosołu, z poprzedniego postu.
Smacznego 😀

Sos pomidorowy z warzyw z rosołu
Sos pomidorowy z warzyw z rosołu

Przepis na kotleciki z mięsa z rosołu znajduje się tutaj.

Do sosu można użyć warzyw z tradycyjnego rosołu z mięsem lub z bulionu warzywnego, np. z tego przepisu.

Zobacz podobne przepisy