Sos pomidorowy z warzyw

Sos pomidorowy z warzyw z rosołu

Bardzo nie lubię wyrzucać jedzenia! Sos pomidorowy z warzyw z rosołu powstał właśnie dlatego: bo szkoda mi było ciągle je wyrzucać. Jest trochę zmodyfikowaną wersją pasty pomidorowej z suszonymi pomidorami. Oba są bardzo dobre. Tym razem dokładniej spisałam prorcje. Sos pomidorowy z warzyw z rosołu jest bardzo dobry na ciepło i na zimno. Dużo w nim warzyw, więc jest bardzo gęsty i można po prostu jeść go, nabierając na chlebki jaglane, lub podgrzać i sosować jako sos do makaronu, tradycyjnego lub z cukinii, można też zajadać z plackami z cukinii. Uwierzcie mi: nie warto wyrzucać warzyw. Ten sos jest przykładem naprawdę smacznego dania, zrobionego z niczego.

pomidory z SKŁADNIKI:

  • Ok. 2 szklanek warzyw z rosołu (marchewka, pietruszka, seler)
  • 1 szklanka pomidorów z puszki lub domowego przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżki posiekanej świeże bazylii
  • 1 łyżka posiekanego, świeżego oregano
  • 1 ząbek czosnku
  • Ok. 1/2 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE:

  • Wszystkie składniki włożyłam do miski i zblendowałam na gładką masę.
  • Spróbowałam, przyprawiłam, i gotowe.
Sos pomidorowy z warzyw
Sos pomidorowy z warzyw z rosołu
Sos pomidorowy
Placki z cukinii z sosem pomidorowym z warzyw z rosołu

Zobacz podobne przepisy