Bardzo nie lubię wyrzucać jedzenia! Sos pomidorowy z warzyw z rosołu powstał właśnie dlatego: bo szkoda mi było ciągle je wyrzucać. Jest trochę zmodyfikowaną wersją pasty pomidorowej z suszonymi pomidorami. Oba są bardzo dobre. Tym razem dokładniej spisałam prorcje. Sos pomidorowy z warzyw z rosołu jest bardzo dobry na ciepło i na zimno. Dużo w nim warzyw, więc jest bardzo gęsty i można po prostu jeść go, nabierając na chlebki jaglane, lub podgrzać i sosować jako sos do makaronu, tradycyjnego lub z cukinii, można też zajadać z plackami z cukinii. Uwierzcie mi: nie warto wyrzucać warzyw. Ten sos jest przykładem naprawdę smacznego dania, zrobionego z niczego.
pomidory z SKŁADNIKI:
- Ok. 2 szklanek warzyw z rosołu (marchewka, pietruszka, seler)
- 1 szklanka pomidorów z puszki lub domowego przecieru pomidorowego
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki miodu
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżki posiekanej świeże bazylii
- 1 łyżka posiekanego, świeżego oregano
- 1 ząbek czosnku
- Ok. 1/2 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki włożyłam do miski i zblendowałam na gładką masę.
- Spróbowałam, przyprawiłam, i gotowe.

