Sos winegret

Sos winegret

Sos winegret to klasyczny, najpopularniejszy i bardzo uniwersalny sos do sałat i sałatek. Jest przygotowany na bazie oliwy – warto zwrócić uwagę na jej jakość. Dobra oliwa = dobry sos winegret. Czasem zamiast oliwy daję olej lniany, smak sosu mocno się wtedy zmienia. Warto poszukać swojej ulubionej oliwy lub oleju. Oliwy bardzo różnią się smakiem, kolorem a nawet zapachem, jedne są ostre, wyraziste, inne łagodne. Niektórzy twierdzą, że nie lubią oliwy. Moim zdaniem po prostu nie znaleźli jeszcze odpowiedniej dla siebie.
Sos winegret pasuje się do każdej niemal sałaty. Ja polecam pyszną sałatkę z quinoa, brokułem i jajkiem w koszulce z tym właśnie sosem.
SKŁADNIKI:
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 1/2 łyżeczki płynnego miodu
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1/4 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE:
  • Wszystkie składniki wkładam do małego pojemnika blendera i dokładnie blenduję.
  • Kiedy nie używam blendera, przeciskam czosnek przez praskę lub drobno siekam, wkładam wszystkie składniki sosu do małego słoiczka i potrząsam nim przez chwilę, jak barman shakerem.
  • Sos jest gotowy do jedzenia bezpośrednio po przygotowaniu, może też być przechowywany w lodówce 2-3 dni.
Sos winegret
Sos winegret
Sos winegret z oliwy i musztardy, z czosnkiem i miodem
Sos winegret

Zobacz podobne przepisy