Spaghetti z cukinii ze szpinakiem

Spaghetti z cukinii ze szpinakiem

Uwielbiamy cukinię, w sezonie jemy ją prawie codziennie. Bardzo często robię potrawkę z cukinii, zupę, cukinię faszerowaną… Dziś proponuję spaghetti z cukinii ze szpinakiem i parmezanem z migdałów. Co prawda główny pożeracz makaronu w moim domu, i zarazem największy tester nowych przepisów, przebywa obecnie na obozie ;), ale moim zdaniem takie cukiniowe spaghetti świetnie zastępuje tradycyjne makaronowe danie. Jest przy tym o niebo lżejsze i zdrowsze. Może wystąpić w roli obiadu, sałatki, świetne też jest na kolację.

SKŁADNIKI/ 2 porcje:

  • 2 średnie cukinie
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200g szpinaku świeżego
  • 2 łyżki oleju ryżowego
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 4 łyżki parmezanu z migdałów

PRZYGOTOWANIE:

  • Cukinie umyłam, obcięłam końcówki, i obieraczką do julienne wycięłam spaghetti z każdej strony cukinii, aż doszłam do środka z pestkami – środki zostawiłam. Gotowy makaron odstawiłam na chwilkę.
  • Na patelni rozgrzałam olej, wrzuciłam posiekaną cebulkę i szkliłam przez chwilkę.
  • Szpinak umyłam i odcedziłam.
  • Włożyłam go na patelnię, do cebulki, posoliłam, mieszałam i smażyłam razem przez ok. 2 minuty, aż szpinak lekko przywiędł.
  • Dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek i gałkę.
  • Mieszałam wszystko, trzymając patelnię na małym ogniu, przez ok. 1 minutę.
  • Następnie ściągnęłam patelnię z ognia, dodałam przygotowane wcześniej spaghetti, wymieszałam, wyłożyłam na talerze i posypałam parmezanem z migdałów.
Spaghetti z cukinii ze szpinakiem
Spaghetti z cukinii ze szpinakiem