Sezon szparagowy w pełni. Dzisiejsze szparagi na parze, z jakiem sadzonym, sosem tahini i warzywami to propozycja na sezonowe, pyszne śniadanie.
SKŁADNIKI/ 2 porcje:
- 10-14 szparagów
- 4 jajka
- 1/4 awokado
- 2 rzodkiewki
- kawałek ogórka
- 4 łyżki sosu tahini z tego przepisu
- 1 łyżeczka masła
- 1/2 łyżeczki czarnuszki
PRZYGOTOWANIE:
- Od szparagów odłamała twarde końcówki
- Umyłam szparagi i gotowałam na parze przez 4 minuty
- Na patelni rozgrzałam masło, wbiłam jajka i smażyłam do momentu, aż białka są ścięte, a żółtka nadal pozostają płynne
- Na talerzu ułożyłam szparagi, na nich jajka sadzone
- Pokroiłam i poukładałem warzywa, polałam sosem z tahini z tego przepisu, lekko posoliłam, popieprzyłam i posypałam czarnuszką
Szparagi z sadzonymi jajkami, sosem tahini i warzywami

