Szparagi z jajkiem sadzonym

Szparagi z jajkiem sadzonym

Sezon szparagowy w pełni. Dzisiejsze szparagi na parze, z jakiem sadzonym, sosem tahini i warzywami to propozycja na sezonowe, pyszne śniadanie.

SKŁADNIKI/ 2 porcje:

  • 10-14 szparagów
  • 4 jajka
  • 1/4 awokado
  • 2 rzodkiewki
  • kawałek ogórka
  • 4 łyżki sosu tahini z tego przepisu
  • 1 łyżeczka masła
  • 1/2 łyżeczki czarnuszki

PRZYGOTOWANIE:

  • Od szparagów odłamała twarde końcówki
  • Umyłam szparagi i gotowałam na parze przez 4 minuty
  • Na patelni rozgrzałam masło, wbiłam jajka i smażyłam do momentu, aż białka są ścięte, a żółtka nadal pozostają płynne
  • Na talerzu ułożyłam szparagi, na nich jajka sadzone
  • Pokroiłam i poukładałem warzywa, polałam sosem z tahini z tego przepisu, lekko posoliłam, popieprzyłam i posypałam czarnuszką
Szparagi z jajkiem sadzonym
Szparagi z sadzonym jajkiem i warzywami
Szparagi z jajkiem sadzonym
Szparagi z sadzonymi jajkami, sosem tahini i warzywami

Zobacz podobne przepisy