Tarta z rabarbarem i truskawkami jest dobra na każdą okazję: z okazji niedzieli, z okazji sezonu rabarbarowo-truskawkowego, z okazji tego, że we Wrocławiu przestało padać i pięknie dziś swieci słońce☀️, z okazji nadchodzącego Dnia Mamy👩❤️👩…,
lub z każdej innej okazji poleca się tarta z rabarbarem i truskawkami. Spód jest bardzo kruchy, chrupiący, a górna warstwa smakuje jak waniliowy sernik. Do tego owoce 🍓 To jest tarta, którą warto upiec 😋
SKŁADNIKI:
- 🍓 200 g mąki pszennej
- 🍓 120 g zimnego masła
- 🍓 50 g cukru pudru
- 🍓 szczypta soli
- 🍓 3 łyżki zimnej wody
- 🍓 200 g rabarbaru
- 🍓 200 g truskawek
- 🍓 400 g kwaśnej śmietany 12%
- 🍓 150 g cukru
- 🍓 2 jajka
- 🍓 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 🍓 1 łyżka mąki pszennej
- 🍓 2 łyżeczki cukru waniliowego
WYKONANIE:
- Przesiałam mąkę, dodać masło, szybko posiekać szybko nożem.
- Dodałam cukier puder, sól, zimną wodę i szybko zagniotłam. Z ciasta uformowałam kulę, owinąć folią i schłodziłam w lodówce przez 60 minut. Czasem przygotowuję takie ciasto dzień wcześniej i zostawiam w lodówce na całą noc.
- Używam formy na tartę lub tortownicy o średnicy 24 cm. Smaruję ją masłem i lekko poruszam mąką.
- Ciasto wyciągnęłam z lodówki, rozwałkowałam i wyłożyłam nim foremkę, tworząc niewysoki rant na brzegach. Schłodziłam znowu przez ok. 30 minut.
- Piekarnik rozgrzałam do 180 st. C. Ciasto piekłam pod obciążeniem przez 15 minut. Później usunęłam obciążenie i piekłam jeszcze 5 minut, do zrumienienia ciasta.
- Zmniejszyła temperaturę piekarnika do 160 st. C.
- Rabarbar pokroiłam na kawałki, a truskawki na połówki.
- Śmietanę, 150 g cukru, cukier waniliowy, jajka i obie mąki włożyłam do miski i wymieszałam rózgą.
- Nadzienie wylałam na podpieczonym spód, ułożyłam na nim owoce. Piekłam 30 minut. Masa powinna być lekko zarumieniona i ścięta.

