Tarta ze szpinakiem i fetą

Tarta ze szpinakiem i fetą na cieście francuskim

30 minut – tyle czasu potrzeba, żeby wyjąć z piekarnika tą tartę. Szpinakowe wnętrze, przykryte białą pierzynką, i chrupiące brzegi – oto ona: tarta francuska 😀

SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g)
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku (450 g)
  • ok. 100 g fety
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 małej cebuli
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 jajka
  • 250 g jogurtu greckiego
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • sól i pieprz

WYKONANIE:

  • Na patelni rozgrzałam oliwę, dodałam posiekaną drobno cebulę i chwilkę podsmażyłam.
  • Następnie dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili szpinak.
  • Smażyłam i mieszałem szpinak, aż woda całkowicie odparowała. Posoliłam odrobinę, (ale mało, bo feta jest słona), i popieprzyłam.
  • Jajka roztrzepałam w miseczce razem z jogurtem greckim.
  • Fetę pokroiłam w kosteczkę, a pomidorki na połówki.
  • W formie o średnicy 24 cm rozłożyłam ciasto i ponakłuwałam je widelcem.
  • Na cieście rozłożyłam przestygnięty szpinak, rozrzuciłam kostki fety, i całość zalałam masą jogurtowo-jajeczną.
  • Poukładałam na niej połówki pomidorków i włożyłam do nagrzanego piekarnika.
  • Piekłam w 190 st. C przez 20 minut – aż masa jajeczna się ścięła i lekko przyrumieniła, a brzegi ciasta się przypiekły.

Jeśli, tak jak my, jesteście fanami szpinaku, polecam wypróbować również te przepisy:

Muffiny jaglane ze szpinakiem i fetą

Gryczane naleśniki – kieszonki, z kaszy gryczanej, ze szpinakiem, białym serem i fetą

Tarta ze szpinakiem
Tarta na cieście francuskim
Tarta ze szpinakiem i fetą
Tarta na cieście francuskim

Zobacz podobne przepisy