Waniliowy budyń z mąki jaglanej

Waniliowy budyń na mące jaglanej

Dziś, inaczej niż do tej pory, ugotowałam „budyń” nie z kaszy (jak ten, czy ten, czy ten), a na mące jaglanej. W smaku i konsystencji bardzo przypomina kaszkę manną. Moje dziecko cały czas żyje w przekonaniu, że na dzisiejsze śniadanie jaglanej nie było! Warto spróbować, szczególnie że przygotowanie takiego śniadania zajmuje dosłownie 10 minut!

U nas dwie wersje:

1. z domowym sokiem malinowym i suszonymi śliwkami oraz morelami,

2. z suszonymi śliwkami i morelami, orzechami laskowymi, włoskimi i płatkami migdałów.

SKŁADNIKI/ 2 porcje:

  • 1/2 szklanki mąki jaglanej
  • 3 szklanki mleka migdałowego lub wody
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 1/2 laski wanilii
  • owoce i orzechy do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

  • 2 i 1/2 szklanki mleka/wody zagotowałam.
  • Do gotującego się płynu dodałam ksylitol i wyskrobane ziarenka wanilii, oraz pustą już laskę wanilii, gotowałam przez 2 minuty. Wyjęłam laskę wanilii.
  • Do 1/2 szklanki mleka/wody wsypałam mąkę i dokładnie wymieszałam, a później powoli wlewałam do garnka z gotującą się wodą/mlekiem, cały czas mieszając.
  • Doprowadziłam do wrzenia i gotowałam przez 5 minut na bardzo małym ogniu, mieszając kilka razy, aby się nie przypaliło.
  • Kiedy budyń miał już odpowiednią konsystencję, przelałam go do miseczek i udekorowałam.
Waniliowy budyń z mąki jaglanej z owocami
Waniliowy budyń na mące jaglanej
Waniliowy budyń z mąki jaglanej z owocami
Waniliowy budyń na mące jaglanej