Marchewki pieczone z imbirem, miodem i czosnkiem

Warzywa korzeniowe pieczone z imbirem

Warzywa korzeniowe pieczone z imbirem, czosnkiem i miodem zawsze są w naszym domu chętnie zjadane. Świetnie smakują to tak po prostu przegryzane jako przekąska, lub jako ciepła kolacja, dodatek do obiadu, albo jako składnik sałatki.

My ostatnio jedliśmy je w sałatce z piersiami kaczki i rabarbarem.

SKŁADNIKI:

  • 1/2 kg warzyw (marchewka, pietruszka, seler, cukinia)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 płaska łyżeczka soli

PRZYGOTOWANIE:

  • Warzywa obrałam i pokroiłam na mniejsze części
  • Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni C
  • Do miski włożyłam: płynny olej kokosowy, zmiażdżony czosnek, starty imbir, sok z cytryny i sól. Wymieszałam wszystko razem
  • Do tej mieszanki włożyłam wszystkie warzywa i przemieszałam, aby marynata równomiernie je pokryła
  • Dużą blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia i rozłożyłam na nim warzywa korzeniowe. Miękkie warzywa, jak np. cukinia, wykładam na blachę później, ona potrzebuje mniej czasu w piekarniku
  • Wstawiam warzywa do piekarnika i piekę ok. 25 minut, następnie skrapiam warzywa miodem, dokładam cukinię, i piekę jeszcze ok. 15 minut
  • Podaję od razu, lub dodaję do sałatki, np. z rukolą, piersiami kaczki i rabarbarem
Warzywa korzeniowe pieczone z imbirem, miodem i czosnkiem
Cukinie pieczone z imbirem, miodem i czosnkiem
Warzywa korzeniowe pieczone z imbirem, miodem i czosnkiem
Warzywa korzeniowe pieczone z imbirem, miodem i czosnkiem
Sałatka z pieczonymi warzywami, piersiami kaczymi i rabarbarem
Sałatka z pieczonymi warzywami korzeniowymi, piersiami kaczki i rabarbarem

Zobacz podobne przepisy