Warzywa w marynacie sezamowo-imbirowej

Warzywa w marynacie sezamowo-imbirowej

W całym domu pachnie czosnkiem i prażonym sezamem. Wiadomo co to oznacza: znowu warzywa w marynacie sezamowo-imbirowej z czosnkiem i sosem sojowym. Uwielbiamy! Wszyscy bez wyjątku! Jedliśmy już kilka wersji z różnymi warzywami: z cukinią, bakłażanem, fasolką szparagową, pieczarkami, kalarepką…, bazą zawsze jest marchewka, pietruszka i seler, a dodatki zależą od tego, na co akurat jest sezon. Inspiracja zaczerpnięta od: smakoterapia.blogspot.com.

To danie jest pyszne na ciepło, od razu po przygotowaniu, ale ja specjalnie zawsze robię więcej, bo kiedy trochę zostanie i postoi kilka godzin w lodówce, jest chyba jeszcze lepsze.

SKŁADNIKI:

  • 3 marchewki
  • 3 pietruszki
  • kawałek selera
  • 1 średnia kalarepka
  • 1 szklanka ugotowanej białej fasoli
  • 1/3 szklanki sosu sojowego tamari
  • 3 plasterki imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki sezamu
  • 2 łyżki miodu

PRZYGOTOWANIE:

  • Marchewki, pietruszki, seler i kalarepkę pokroiłam w słupki i ugotowałam na parze al dente (mają lekko chrupać, takie są najlepsze).
  • Do pojemnika wlałam sos sojowy, dodałam obrane plasterki imbiru i czosnek oraz miód.  Zblendowałam wszystko.
  • Na suchej patelni prażyłam sezam, cały czas mieszając. Trzeba uważać, bo łatwo się przypala i gorzknieje.
  • Ugotowane warzywa zalałam przygotowaną marynatą, dodałam uprażony sezam, wymieszam i posypałam posiekaną natką pietruszki.
Warzywa w marynacie sezamowo-imbirowej
Warzywa w marynacie sezamowo-imbirowej
Warzywa w marynacie sezamowo-imbirowej
Warzywa w marynacie sezamowo-imbirowej