Potrawka z cukinią i warzywami

Potrawka z cukinią, warzywami i ziołami

Cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw. Jest delikatna, zdrowa, lekkostrawna. Dzisiejsze danie: potrawka z cukinią, warzywami i ziołami, to właśnie cukinia w towarzystwie papryki, pomidorów i ziół. Uwielbiam lato, kiedy cukinii jest mnóstwo, a moje faworytki czyli malutkie „cukińki” niewiele większe od ogórka, można zdobyć bez problemów. Taka potrawka jak dzisiejsza pojawia się na naszym stole bardzo często, w różnych odmianach. Bazą jest oczywiście cukinia i cebula, a pozostałe warzywa to kombinacja tego co mam w domu i tego, na co mam ochotę. Często dorzucam na patelnię fasolkę szparagową, pomidory, kalafiora, paprykę i co tam jeszcze znajdę…

SKŁADNIKI/ 2-3 porcje:

  • 2 średnie cukinie
  • 1 duża cebula
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 pomidory
  • 1 łyżka oleju ryżowego
  • 4 łyżki posiekanego koperku
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanej bazylii
  • 2 łyżki posiekanego oregano
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  • Wszystkie warzywa siekam (nie przejmując się estetyką za bardzo ;))
  • Na patelni rozgrzewam tłuszcz, wrzucam posiekaną cebulę, po chwili paprykę, a później cukinię
  • Solę troszkę, żeby warzywa puściły sok i zaczęły się dusić, i trzymam na ogniu kilka minut. My lubimy warzywa „al dente”, takie lekko podduszone, ale jednak chrupiące.
  • Na końcu daję pomidory, bazylię, oregano, sól i (ewentualnie) pieprz do smaku, i delikatnie mieszam. Od tego momentu patelnia jest na ogniu dosłownie chwilkę, tylko podgrzewam pomidory, dbając aby się nie ugotowały i nie rozpadły.
  • Stawiam patelnię na stole, posypuję natką pietruszki i koperkiem. Czasem dodatkowo gotuję jakąś kaszę, rybę lub mięso dla moich mięsożerców, ale najczęściej zajadamy po prostu warzywa z patelni.
Potrawka z cukinią i warzywami
Potrawka z cukinią, warzywami i ziołami