Placków nigdy dość! Tym razem wytrawne placki jaglane z czarnuszką. Pomysł zaczerpnięty z programu „Ugotuj mi mamo”. Zajadaliśmy te placki z pastą z fasolki adzuki i mungo, dodatkowo sałatka i jeszcze pasta jajeczna bez jajka ;), ale o tym innym razem… Placki jak wszystkie nasze placki jaglane – bardzo dobre. Fajne do zabrania w podróż i do szkoły/pracy. Do tego sałatka lub po prostu posiekane warzywa i drugie śniadanie gotowe.
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 4 łyżki mąki ryżowej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 1 szklanka wody
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego
- 1 łyżeczka czarnuszki
- 1 łyżka masła klarowanego
- sól
PRZYGOTOWANIE:
- Kaszę, mąki, jajko, wodę, masło klarowane, sól, kmin rzymski i 1/2 szklanki wody zblendowałam na gładką masę.
- Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany, jeśli jest bardzo gęsta dodaję jeszcze po trochę wodę i blenduję.
- Na koniec dodałam czarnuszkę i wymieszałam łyżką.
- Cienkie, nieduże placki smażyłam na rozgrzanej suchej patelni, po prostu je podsuszając z obu stron, nie powinny się za bardzo rumienić.
- Podałam z pastą pomidorową i sałatką.

