Wytrawne placki jaglane z czarnuszką

Wytrawne placki jaglane z czarnuszką

Placków nigdy dość! Tym razem wytrawne placki jaglane z czarnuszką. Pomysł zaczerpnięty z programu „Ugotuj mi mamo”. Zajadaliśmy te placki z pastą z fasolki adzuki i mungo, dodatkowo sałatka i jeszcze pasta jajeczna bez jajka ;), ale o tym innym razem… Placki jak wszystkie nasze placki jaglane – bardzo dobre. Fajne do zabrania w podróż i do szkoły/pracy. Do tego sałatka lub po prostu posiekane warzywa i drugie śniadanie gotowe.

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 4 łyżki mąki ryżowej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sól

PRZYGOTOWANIE:

  • Kaszę, mąki, jajko, wodę, masło klarowane, sól, kmin rzymski i 1/2 szklanki wody zblendowałam na gładką masę.
  • Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany, jeśli jest bardzo gęsta dodaję jeszcze po trochę wodę i blenduję.
  • Na koniec dodałam czarnuszkę i wymieszałam łyżką.
  • Cienkie, nieduże placki smażyłam na rozgrzanej suchej patelni, po prostu je podsuszając z obu stron, nie powinny się za bardzo rumienić.
  • Podałam z pastą pomidorową i sałatką.
Wytrawne placki jaglane z czarnuszką
Wytrawne placki jaglane z czarnuszką
Wytrawne placki jaglane z czarnuszką
Wytrawne placki jaglane z czarnuszką