Gorąca i smaczna propozycja na obiad lub kolację. Możemy ją podać jako kompletne danie, możemy również zaserwować ją z dowolnymi warzywami.
Zapiekanka z cukinią

Świetnie nadaje się do odgrzewania.
Składniki
- ugotowana kasza jaglana - 1,5 szklanki
- masło klarowane - 1 łyżka
- por - 1 duży
- marchewka - 2
- pietruszka - 1
- seler - kawałek
- cukinia - 1/2 małej
- zmielone orzechy włoskie - 1/2 szklanki
- sól -
- bazylia -
- oregano -
- pieprz ziołowy -
- słonecznik - 1/2 szklanki
Sposób przygotowania
- Pora dusimy przez chwilkę na maśle klarowanym.
- Dodajemy starte na grubych oczkach warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler, podlewamy wodą, dusimy ok. 5 minut, aż warzywa lekko zmiękną.
- Do duszonych warzyw dodajemy kaszę i orzechy.
- Przyprawiamy do smaku.
- Całość przekładamy do naczynia do zapiekania, na górze układamy plastry cukinii, skrapiamy oliwą z oliwek i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na ok. 40 minut.
- Po 30 minutach posypujemy po wierzchu namoczonym słonecznikiem, i pieczemy jeszcze ok. 10 minut.