Zapiekanka z kaszy gryczanej i białego sera

Zapiekanka z kaszy gryczanej i białego sera

Zapiekanka z kaszy gryczanej i białego sera, to tak zwany „obiad z niczego”. Kasza gryczana naprawdę bardzo dobrze smakuje z białym serem. Dodanie podduszonej cebuli sprawia, że smak kojarzy się z farszem do ruskich pierogów 🙂 Tym razem użyłam palonej kaszy gryczanej, bo lubię jej smak. Jeśli jednak komuś przeszkadza mocny smak gryki, powinien użyć niepalonej, tzw. białej kaszy. W tej zapiekance biały ser, rozpuszczając się w kaszy, nadaje jej delikatności. Dodatkowo duszony por, śmietana i przyprawy. Gorące i sycące. Podane z surówką z kiszonej kapusty.

SKŁADNIKI/ 3-4 porcje:

  • 300 g kaszy gryczanej
  • 400 g białego sera
  • 2 cebule
  • 1 por
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 150 g śmietany 12%

PRZYGOTOWANIE:

  • Kaszę przepłukałam na sitku i włożyłam do garnka. Dolałam 0,6 litra wrzącej wody, dodałam 1 łyżkę masła, 1 płaską łyżeczkę soli, zamieszałam. Poczekałam aż woda zacznie wrzeć, zmniejszyłam ogień, przykryłam pokrywką i gotowałam ok. 15 min., aż kasza wchłonęła wodę.
  • Na rozgrzaną patelnię włożyłam 1 łyżkę masła klarowanego, dodałam pokrojoną w plasterki cebulę i białe części pora, lekko zeszkliłam.
  • Ser rozdrobniłam widelcem, popieprzyłam, i wymieszałam z połową zeszklonej cebuli i pora.
  • Ugotowaną kaszę wymieszałam z pozostałą cebulą i porem.
  • Warstwami ułożyłam w formach do zapiekania, i wstawiłam do nagrzanego do 220°C piekarnika.
  • Po ok. 20 minutach polałam rozmieszaną śmietaną, ułożyłam na wierzchu plasterki oscypka i zapiekałam jeszcze 10 minut.
  • Udekorowałam natką pietruszki, szczypiorkiem, koperkiem i pomidorami. Podałam z surówką z kiszonej kapusty.
Zapiekanka z kaszy gryczanej i białego sera
Zapiekanka z kaszy gryczanej i białego sera