Zapiekana kasza jaglana z cukinią

Zapiekanka z kaszy jaglanej z cukinią

Gorąca i smaczna zapiekanka z kaszy jaglanej w roli głównej, to propozycja na obiad lub kolację. Kasza jaglana zapieczona z warzywami, orzechami i cukinią smakuje naprawdę dobrze.

Taką zapiekaną kaszę można podać jako samodzielne danie, możemy również zaserwować z dowolną surówką. Kasza jest tak bogata w smaku, że wystarczy zwykła sałata z winegretem lub kapusta z koperkiem.

Polecam wpisy o tym którą kaszę jaglaną kupić, oraz jak ugotować kaszę jaglaną.

SKŁADNIKI:

  • 1 i 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 por
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1/2 cukinii
  • 1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki słonecznika
  • 1 łyżka oliwy
  • przyprawy: bazylia, oregano, pieprz ziołowy, sól

PRZYGOTOWANIE:

  • Słonecznik zostawiłam wcześniej do moczenia. Warto moczyć ziarna, mają wtedy więcej wartości odżywczych i są dużo smaczniejsze. Zwykle zostawiam słonecznik do moczenia na całą noc, ale kiedy nie ma już na to czasu, staram się go moczyć min. 30 minut.
  • Pora smażyłam przez chwilkę na maśle klarowanym, dodałam starte na grubych oczkach warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler, podlałam 1/2 szklanki wody, i dusiłam ok. 5 minut, aż warzywa lekko zmiękną.
  • Do podduszonych warzyw dodałam kaszę i orzechy.
  • Przyprawiłam do smaku.
  • Całość przełożyłam do naczynia do zapiekania, na górze ułożyłam plastry cukinii i skrapiłam oliwą.
  • Zapiekankę włożyłam do piekarnika nagrzanego do 200°C.
  • Po 30 minutach posypałam po wierzchu namoczonym słonecznikiem, i piekłam jeszcze ok. 10 minut.