Jesienna klasyka w bardzo zdrowej wersji. Zupa dyniowa z curry jest bez nabiału, bez śmietany, a jednak gęsta i kremowa. To dzięki dodatkowi kaszy jaglanej. To jest mój sprawdzony patent! Kasza jaglana świetnie zastępuje śmietanę. Kiedy nie można jeść nabiału, 2-3 łyżki kaszy jaglanej nadają miksowanym potrawom wspaniałą, kremową konsystencję.
SKŁADNIKI/ 4 porcje:
- ok. 1 kg dyni
- 2 duże cebule
- 1 bulionu mięsnego lub warzywnego, albo wody
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1 łyżeczka curry
- sól, biały pieprz
- pestki dyni do posypania
PRZYGOTOWANIE:
- Dynię obrałam, usunęłam pestki a miąższ pokroiłam w kostkę.
- W garnku rozgrzałam masło, dodałam posiekaną cebulę, dynię, curry i sól. Smażyłam, mieszając, przez 2-3 minuty.
- Dodałam dynię, podsmażyłam przez chwilkę, wlałam bulion, przykryłam pokrywką i gotowałam do miękkości, ok. 20 min.
- Następnie zblendowałam dokładnie.
- Podajemy z łyżką prażonej dyni.
