Zupa dyniowa z curry

Zupa dyniowa z curry

Jesienna klasyka w bardzo zdrowej wersji. Zupa dyniowa z curry jest bez nabiału, bez śmietany, a jednak gęsta i kremowa. To dzięki dodatkowi kaszy jaglanej. To jest mój sprawdzony patent! Kasza jaglana świetnie zastępuje śmietanę. Kiedy nie można jeść nabiału, 2-3 łyżki kaszy jaglanej nadają miksowanym potrawom wspaniałą, kremową konsystencję.

SKŁADNIKI/ 4 porcje:

  • ok. 1 kg dyni
  • 2 duże cebule
  • 1 bulionu mięsnego lub warzywnego, albo wody
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżeczka curry
  • sól, biały pieprz
  • pestki dyni do posypania

PRZYGOTOWANIE:

  • Dynię obrałam, usunęłam pestki a miąższ pokroiłam w kostkę.
  • W garnku rozgrzałam masło, dodałam posiekaną cebulę, dynię, curry i sól. Smażyłam, mieszając, przez 2-3 minuty.
  • Dodałam dynię, podsmażyłam przez chwilkę, wlałam bulion, przykryłam pokrywką i gotowałam do miękkości, ok. 20 min.
  • Następnie zblendowałam dokładnie.
  • Podajemy z łyżką prażonej dyni.
Krem dyniowy z curry
Zupa – krem z dyni, z dodatkiem curry

Zobacz podobne przepisy