Zupa kapuściana, oczyszczająca

Zupa kapuściana, oczyszczająca

Lekka zupa kapuściana z bardzo dużą ilością ziół,  jest naprawdę smaczna, rozgrzewająca, działa oczyszczająco na cały organizm. Przynosi ulgę zmęczonemu żołądkowi. Można ją jeść bez ograniczeń, tyle ile mamy ochotę o każdej porze dnia i nocy. Ta zupa to same warzywa z ziołami, ugotowane w wodzie. Przepis znalazłam na blogu alkalicznystylzycia.blogspot.com. Zupa smakuje nam tak bardzo, że jemy ją od kilku miesięcy naprawdę baaardzo często. Zimą taka rozgrzewająca zupa jest rewelacyjna, ale nawet latem wieczory często są tak chłodne, że dla zmarzluchów (takich jak ja) rozgrzewająca zupka jest baaardzo pożądana.

SKŁADNIKI:

  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka kminku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki kozieradki
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 10 cm białej części pora
  • 1/2 niedużej główki białej kapusty
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 pęczek koperku

PRZYGOTOWANIE:

  • W dużym garnku zagotowałam 3 litry wody.
  • Na wrzątek wrzuciłam: tymianek, kurkumę, kminek, majeranek, imbir, kozieradkę, zmiażdżony czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz cayenne.
  • Dodałam pokrojoną lub startą marchewkę i pietruszkę, pokrojonego pora, poszatkowaną kapustę.
  • Gotowałam 15 minut.
  • Na suchej patelni podprażyłam posiekaną cebulę, cały czas ją mieszając, aż lekko zbrązowiała. Dodałam ją do zupy.
  • Do garnka dodałam teraz passatę pomidorową, lubczyk, bazylię, sól i gotowałam jeszcze kilka minut.
  • Na koniec posypałam zupę posiekaną natką pietruszki i koperkiem.
Zupa kapuściana, oczyszczająca
Zupa kapuściana, oczyszczająca