Zupa-krem z brokuła

Zupa – krem z brokuła

Smaczna, lekka, ale sycąca zupa – krem z brokuła. Zdrowy brokuł ugotowany wraz z innymi warzywami w rozgrzewającym bulionie. Oczywiście posiadanie wcześniej ugotowanego bulionu bardzo ułatwia przygotowanie zupy, i sprawia że jest ona bardzo pożywna. Jednak nawet kiedy nie mam bulionu i dodaję wodę, zupa nadal jest smaczna.

SKŁADNIKI/ 4 porcje:

  • 1 duży brokuł
  • kawałek białej części pora
  • 1 średnia marchewka
  • 2 średnie pietruszki
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 1 litr bulionu mięsnego lub warzywnego
  • 1 łyżka suszonej włoszczyzny
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  • Warzywa pokroiłam na dość małe kawałki.
  • W garnku rozgrzałam masło klarowane, dodałam pokrojone warzywa i smażyłam przez ok 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
  • Do podsmażonych warzyw wlałam bulion, dodałam suszoną włoszczyznę, przykryłam garnek pokrywką i gotowałam na małym ogniu ok. 20 min.
  • Dodałam sól i pieprz do smaku.
  • Następnie zblendowałam całość bardzo dokładnie.
  • Tym razem podałam ze słodką papryką i słonecznikiem.
Zupa - krem z brokuła z marchewką, pietruszką i porem
Krem brokułowy
Zupa-krem z brokuła
Zupa – krem z brokuła