Zupa - krem z cukinii z ziemniakami

Zupa – krem z cukinii z czosnkiem i ziemniakami

I znowu cukinie rosną w ogródku mamy jak szalone! Cieszę się, oczywiście że się cieszę. Zupa cukiniowa już pojawiła się na blogu: zupa – krem z cukinii z dodatkiem curry, ale dzisiejsza zupa – krem z cukinii z czosnkiem i ziemniakami, to zupełnie coś innego. Dzięki ziemniakom jest bardziej gęsta, bardziej syta, dodałam do niej sporo świeżego lubczyku, natki pietruszki i liści bazylii – one sprawiały, że zupa nabrała cudownego, głębokiego i bogatego smaku. My lubimy, w czasie upałów, jeść gęste zupy na zimno. Czasem miksuję taki zimny, gęsty krem z mlekiem kokosowym, albo z dobrej jakości jogurtem czy kefirem – powstaje taki niby-chłodnik. Posypany dodatkową porcją ulubionej zieleniny lub pestkami, i polany dobrym olejem, staje się niebanalnym, wykwintnym daniem.

Inne pyszne pomysły na szybkie dania z cukinii to np.: placki z cukiniiroladki schabowe z cukinią, czy z spaghetti z cukinii ze szpinakiem.

SKŁADNIKI:

  • 600 g cukinii
  • 300 g ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 plastry imbiru
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 800 ml bulionu warzywnego
  • gałązka lubczyku
  • garsć natki pietruszki
  • garść liści bazylii

PRZYGOTOWANIE:

  • W garnku o szerokim dnie rozgrzałam masło klarowane, wrzuciłam pokrojoną cebulę i imbir, podsmażyłam razem przez chwilę, ok. 2 minut.
  • Następnie wrzuciłam posiekany na plastry czosnek, pokrojoną cukinię i drobniutko pokrojone ziemniaki.
  • Całość zalałam bulionem (lub wodą), dodałam lubczyk, przykryłam pokrywką i gotowałam na malutkim ogniu 20 minut. Wyłączyłam gaz.
  • Następnie wrzuciłam pietruszkę i bazylię i zblendowałam dokładnie.
Zupa - krem z cukinii z czosnkiem i ziemniakami
Zupa – krem z cukinii z czosnkiem i ziemniakami
Zupa - krem z cukinii z czosnkiem i ziemniakami
Zupa – krem z cukinii z czosnkiem i ziemniakami
Zupa - krem z cukinii z czosnkiem i ziemniakami
Zupa – krem z cukinii z czosnkiem i ziemniakami

Zobacz podobne przepisy