Zaskakująca, gęsta, kremowa zupa z cukinii z dodatkiem curry. Idealna w sezonie cukiniowym. Pierwszy raz ugotowałam ją, kiedy cukinie w ogródku mojej mamy obrodziły tak bardzo, że już nie wiadomo było co z nimi robić. Właściwie to ja nie wiedziałam, mama zawsze wie: karmi nimi… kaczki ;), naprawdę! Kaczki zjedzą każdą ilość cukinii, przepadają za nią! Ale tak się składa, że ja też… Uwielbiam kaczki mamy, ale kiedy patrzę jak wcinają „moją” cukinię, to jednak mi jej żal.
I tak się zaczęło: zupy, pasztet, makaron, a nawę ciasta… Ale o tym innym razem. Dzisiaj na stole lekka, łagodna i zdrowa zupa, idealna w sezonie cukiniowym.
SKŁADNIKI/ 4 porcje:
- 1 średnia cukinia ok. 500g
- 1 duża cebula
- 1 litr bulionu mięsnego lub warzywnego
- 3 łyżki masła klarowanego
- 1 łyżeczka curry
- sól, biały pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- W garnku rozgrzałam masło klarowane.
- Dodałam posiekaną cebulę i curry.
- Smażyłam, cały czas mieszając, aż cebula zmięknie.
- Dodałam pokrojoną cukinię, smażyłam razem przez chwilkę.
- Wlałam bulion, przykryłam i gotowałam ok. 20 min.
- Następnie przyprawiłam do smaku i zblendowałam.
- Podałam z łyżką pestek dyni i listkami bazylii.
