Zupa - krem z cukinii na bulionie

Zupa – krem z cukinii z dodatkiem curry

Zaskakująca, gęsta, kremowa zupa z cukinii z dodatkiem curry. Idealna w sezonie cukiniowym. Pierwszy raz ugotowałam ją, kiedy cukinie w ogródku mojej mamy obrodziły tak bardzo, że już nie wiadomo było co z nimi robić. Właściwie to ja nie wiedziałam, mama zawsze wie: karmi nimi… kaczki ;), naprawdę! Kaczki zjedzą każdą ilość cukinii, przepadają za nią! Ale tak się składa, że ja też… Uwielbiam kaczki mamy, ale kiedy patrzę jak wcinają „moją” cukinię, to jednak mi jej żal.

I tak się zaczęło: zupy, pasztet, makaron, a nawę ciasta… Ale o tym innym razem. Dzisiaj na stole lekka, łagodna i zdrowa zupa, idealna w sezonie cukiniowym.

SKŁADNIKI/ 4 porcje:

  • 1 średnia cukinia ok. 500g
  • 1 duża cebula
  • 1 litr bulionu mięsnego lub warzywnego
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżeczka curry
  • sól, biały pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  • W garnku rozgrzałam masło klarowane.
  • Dodałam posiekaną cebulę i curry.
  • Smażyłam, cały czas mieszając, aż cebula zmięknie.
  • Dodałam pokrojoną cukinię, smażyłam razem przez chwilkę.
  • Wlałam bulion, przykryłam i gotowałam ok. 20 min.
  • Następnie przyprawiłam do smaku i zblendowałam.
  • Podałam z łyżką pestek dyni i listkami bazylii.
Kremowa zupa z cukinii, na bulionie
Kremowa zupa z cukinii