Zupa - krem z pieczonej dyni z imbirem i czosnkiem

Zupa – krem z pieczonej dyni z imbirem i czosnkiem

Uwielbiamy dania z dyni. Do tej pory najczęściej gotowałam zupę w „tradycyjny” sposób: tutaj przepis, ale od dzisiaj zupa – krem z pieczonej dyni z imbirem i czosnkiem jest moim numerem jeden. Jest niesamowicie, aromatyczna i sycąca.

Dynia jest piękna, zdrowa, niskokaloryczna, bogata w pierwiastki i witaminy z grupy B. Ma działanie odkwaszające i wspomaga leczenie nadciśnienia. A dodatkowo jest pyszna. Pasuje i do dań wytrawnych i do słodkich. Warto wykorzystać sezon dyniowy, gotować, smażyć i piec dynię jak najczęściej.

SKŁADNIKI/ 4 duże porcje:

  • 1kg oczyszczonej dyni
  • 2 duże cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki curry
  • ok. 1cm świeżego imbiru
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  • Piekarnik rozgrzałam do 180°C.
  • Dynię pokroiłam na 4-6 kawałków, nie obierałam ze skóry.
  • W naczyniu żaroodpornym ułożyłam oczyszczoną i pokrojoną na kawałki dynię, pokrojoną na 4 cebulę i czosnek w łupinach.
  • Skropiłam warzywa oliwą i piekłam ok. 30 minut, do momentu kiedy dynia była już miękka.
  • Dynię i czosnek pozbawiłam skór, i przełożyłam wszystkie upieczone warzywa do garnka.
  • Dodałam przyprawy i 1 litr wody. Gotowałam na małym ogniu 10 minut.
  • Całość zblendowałam na puszysty krem.
  • Zupę podałam z pestkami dyni.
Zupa - krem z pieczonej dyni z imbirem i czosnkiem
Zupa – krem z pieczonej dyni z imbirem i czosnkiem
Zupa - krem z pieczonej dyni z imbirem i czosnkiem
Sezon na dynie