Zupa szczawiowa z jajkiem i śmietaną

Zupa szczawiowa

Jest wiosna, jest szczaw, to oznacza że zupa szczawiowa koniecznie musi być ugotowana! Szczaw ma sporo witamin, ale zawiera też coś, czego dużo osób się boi: szczawiany (czyli związki kwasu szczawiowego), których nadmiar może powodować kamicę nerkową.

Tak przy okazji, sporo kwasu szczawiowego ma też rabarbar i botwinka, a jakoś nie słyszałam, żeby ktoś się ich bał 😉 Wracając do zupy szczawiowej: nasze babcie dobrze wiedziały co robią dodając do niej śmietanę i jajko. One nie tylko świetnie razem smakują, ale też częściowo neutralizują działanie kwasu szczawiowego, ponieważ zawierają sporo wapnia, które ten kwas wiąże, a dzięki temu mniejsza jego ilość jest przyswajana przez nasz organizm. Zrobiłam tak, jak moja babcia: rosół, szczaw, śmietana, jajko. Wyszło bardzo smacznie ☺️

SKŁADNIKI:

  • 2 litry rosołu
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 4 ziemniaki
  • 300 g szczawiu
  • 200 g śmietany 18%
  • 4 jajka

WYKONANIE:

  • Rosół zagotowałam w garnku.
  • Marchewki, pietruszkę i seler pokroiłam w drobną kostkę, a pora wzdłuż na 4 części i później w plasterki.
  • Ziemniaki pokroiłam w grubszą kostkę.
  • Warzywa wrzuciłam do gotującego się rosołu, i gotowałam ok. 20 minut – do miękkości.
  • W tym czasie umyłam szczaw, odsączyłam, i posiekałam. Dodałam do garnka i gotowałam razem 5 minut.
  • Do śmietany dodałam 2 łyżki gorącej zupy, wymieszałam i całość wlałam do zupy. Zagotowałam, przyprawiłam jeszcze solą i pieprzem.
  • Podałam z ugotowanym jajkiem.
Zupa szczawiowa z jajkiem
Zupa szczawiowa z jajkiem
Zupa szczawiowa z jajkiem
Zupa szczawiowa z jajkiem i śmietaną
Zupa szczawiowa z jajkiem
Zupa szczawiowa ze śmietaną i jajkiem